Lumoudu varhaiskasvatuksesta – katse tulevaisuuteen 2030-luvulle oli teemana tämän vuoden Valtakunnallisilla varhaiskasvatuksen opettajapäivillä Jyväskylässä. Minähän lumouduin – yhdessä noin kuudensadan muun opettajan, erityisopettajan, päiväkodinjohtajan, asiantuntijan ja muun varhaiskasvatuksesta kiinnostuneen kanssa.
Päivien ohjelmissa panostettiin pedagogisen osaamisen kehittämiseen ja työhyvinvointiin, mutta myös työyhteisön toimivuuteen ja johtamiseen.
Vaikka julkisuudessa ja opettajapäivilläkin puheissa olikin varhaiskasvatuksen haasteet, valtava opettajapula, poukkoileva lainsäädäntö ja niistä johtuva jatkuva muutos varhaiskasvatuksessa, niin kyllä työ päiväkodeissa on silti edelleen lumoavaa. Hyvinvoivat, pedagogisen koulutuksen saanet esihenkilöt, opettajat ja työyhteisöt sekä yhteistyökykyinen tiimi luovat parhaan perustan laadukkaalle varhaiskasvatukselle.
Itse lumoiduin mm. kasvatustieteen professori Nina Sajaniemen luennosta siitä, kuinka opitaan olemaan ihmisiksi. Varhaiskasvatusikäiset lapset elävät kiihkeän oppimisen aikaa leikin kautta oppien. Leikkiminen johdattaa aivoja terveellä tavalla ja sen ansiosta opitaan aikuisena tarvittavia taitoja. Yhteisissä leikeissä lapset oppivat myös sietämään kolhuja, käsittelemään tunteita, lukemaan toisten tunteita, ratkaisemaan kiistoja, odottamaan ja vuorottelemaan. Lapset haluavat kuulua leikkivään joukkoon ja olla siten osa yhteisöä. Menemällä mukaan lasten leikkeihin pääsee itsekin lumoutumaan.
Suomen ladun erityisasiantuntija Mari Parikka-Nihti puolestaan johdatti meidät luonnon hyvinvoinnin äärelle. Jo pelkästään luotokuvien katsominen saa meidät rauhoittumaan, saaden verenpaineen laskemaan hyvinvointiamme lisäten. Luonto hoitaa meitä vaikuttaen tunteisiin, mieleen ja kehoon. Lähiluonto on loistava oppimisympäristö: siellä vuorovaikutustaidot ja sosiaaliset taidot paranevat ja motoriikka sekä liikkuminen kehittyvät. Siellä saa myönteisiä oppimiskokemuksia, itsetunto ja pystyvyys vahvistuvat. Myös empatia – ja tunnetaidot kehittyvät sekä opimme kestävää elämäntapaa ja ympäristöstä huolehtimista. Luonnossa keskittyminen on helpompaa, kädentaidot kasvavat, luovuus kukoistaa ja matemaattiset taidot sisäistetään. Luonto on psyykkisesti seesteinen ympäristö.
Kaiken tämän minä allekirjoitan. Työskennellessäni kestävään kehitykseen ja ympäristökasvatukseen painottavassa Vihreä lippu -päiväkodissa saan yhdessä lasten kanssa useamman kerran viikossa lumoutua monimuotoisesta ja alati muuttuvasta lähiluonnosta, jossa leikki pääsee kukoistamaan ja pienten lasten oppimisen ilosta lumoutuu joka päivä.
Muun muassa Oulun Kärppien ja Leijonien kapteeni, entinen jääkiekkoilija, nykyinen psyykkinen valmentaja Lasse Kukkonen lumosi puheillaan minut ja monet muutkin. Hän haastoi meidät miettimään omia arvojamme ja valintojamme. Pohtimaan sitä, miten käytämme aikaamme ja kuinka tyytyväisiä olemme valintoihimme. Hän puhui paljon tiimityöstä ja yhteisten tavoitteiden merkityksestä, siitä kuinka suhtaudumme epäonnistumisiin ja millaista vuorovaikutus on menestyvissä tiimeissä. Häntä ja hänen tarinaansa olisi jaksanut kuunnella vaikka kuinka kauan. Ja vaikka hän puhuikin omien jääkiekkokokemustensa kautta, niin kokemuksia pystyi reflektoimaan myös varhaiskasvatukseen ja päiväkotien erilaisiin tiimeihin.
Varhaiskasvatuksen opettajapäivät päättyivät paneelikeskusteluun, jossa luotiin varhaiskasvatuksen askelmerkit vuoteen 2030. Varhaiskasvatuslain siirtymäaika päättyy silloin ja haluammekin, että laadukas varhaiskasvatus on osa toimivaa koulutusjärjestelmää. Laatu varmistetaan sillä, että Suomessa on riittävästi päteviä opettajia ja maisterikelpoisia päiväkodinjohtajia. Kelpoisuuksia ei saa väljentää. Alan vetovoima tulee säilyä ja kasvaa. Palkkakehitys, työolosuhteet, johtaminen ja työssä jaksaminen ovat keskeisiä tekijöitä, joilla varmistetaan alan pito- ja vetovoima.
Parasta lapselle, parasta Suomelle -visio varhaiskasvatukseen on, että jokainen lapsi saa pedagogisesti laadukasta varhaiskasvatusta päiväkodin turvallisessa ja pysyvässä kasvuympäristössä.
Kaikesta tästä ja paljosta muustakin sain lumoutua. Kiitos OAJ Jyväskylä, VOL ja entinen opiskelukaupunkini Jyväskylä lumoavista koulutuspäivistä #VOP2024
Varhaiskasvatuksen opettaja Sari Laitinen